Уеб дизайн, уеб програмиране и уеб сайт от Fireworx Team Design

« всички публикации / Как да изберем хостинг?

Как да изберем хостинг?

В България има много доставчици на хостинг (сървър, на който да се помещава вашия уеб-сайт и бази данни). Просто попитайте Гугъл. Ние не препоръчваме нито един от тях, но ако имате предпочитания към няколко, можем да ви консултираме кой отговаря най-добре на изискванията ви. Ето и основните параметри, които можете да сравнявате:
 1. Предоставяно пространство - тук обикновено стоят мегабайти пространство, което получавате. За стандартен фирмен сайт не са ви необходими повече от 100, така че не оставяйте това да бъде определящо.
 2. Месечен трафик - това число показва колко данни в рамките на един месец може да бъдат изпратени към и от вашия уеб-сайт. Ако не смятате да предоставяте на потребителите си услуги по изтегляне на големи файлове, музика, филми и т.н., няколко гигабайта трафик ще ви стигнат.
 3. Брой паркирани домейни - паркираните домейни ви предоставят възможност да ползвате един хостинг за няколко домейна - например за компанията ви, личен, за дадена рекламна инициатива, различен продукт и т.н.
 4. Брой безплатни домейни - това не е лошо предложение, но домейн .com струва около 15 лева на година.
 5. Брой поддомейни - поддомейните са възможност да добавяте имена като news.company.com, products.company.com, eshop.company.com към основния си домейн www.company.com. Едва ли някога ще използвате повече от 10.
 6. Брой пощенски кутии - още една опция, когато смятате да предлагате продукт по интерент или имате повече от един служител, на когото желаете да създадете фирмен имейл адрес. Това обикновено е комбинирано с РОР3 достъп до пощенските ви кутии - възможност да преглеждате пощата си от личния си компютър без да ви е необходим уеб-интерфейс. Преценете необходимата бройка според броя на служителите си. Обикновено се предлагат около 50.
 7. Поддръжка на PHP и MySQL - задължително е, когато желаете да имате динамичен уебсайт.
 8. Брой MySQL бази данни - в зависимост от броя уеб-сайтове, които смятате да поддържате. За обикновен сайт една би трябвало да ви бъде достатъчна.
 9. FTP потребители - брой на потребителите, които имат достъп до уеб-директориите на сайта ви. Повече потребители биха ви били нужни, ако смятате да дадете достъп на няколко служители до различни директории за различни цели.
 10. Денонощна поддръжка по телефона / скайп / и-мейл - това обикновено означава, че някой денонощно наблюдава сървърите и се грижи всичко да е наред, а освен това дори да ви хрумне глупав въпрос посреднощ или да забележите нещо странно - можете да им звъннете.
 11. Ежедневен бекъп (архивиране на данните) - задължително! Не правете компромис с това. Вече не са малко и доставчиците, които предлагат повече от една независима точка на свързаност. Така, дори когато едната по някакъв повод е извън строя, другата осигурява нормално функционаране на вашия уеб-сайт.
 12. Антивирусна и спам защита - това също е важно, особено когато ще общувате с много клиенти по и-мейла и не бива кутиите ви да са задръстени от нежелани съобщения.
 13. Контролен панел - полезно е, ако знаете какво можете да направите с него :)

Предлагаме ви следните ориентировъчни тегла и минимални показатели, когато се налага да сравнявате:
20% - Предоставяно пространство > 1 000 MB
15% - Месечен трафик > 20 GB
5% - Брой паркирани домейни - ако са ви нужни, преценете според изложените по-горе аргументи
5% - Брой безплатни домейни - преценете според цената
не - Брой поддомейни - ако са ви нужни, преценете според изложените по-горе аргументи
5% - Брой пощенски кутии - колкото са ви нужни, преценете според изложените по-горе аргументи
да - Поддръжка на PHP и MySQL - задължително за динамични уеб-сайтове и бази данни
20% - Брой MySQL бази данни > 2
10% - FTP потребители > 3
да - Ежедневен бекъп (архивиране на данните) - задължително
да - Антивирусна и спам защита - задължителна
не -Контролен панел не е задължително

Задължително е, след като изберете някоя фирма, да потърсите в интернет-форумите мнения на настоящи клиенти на този доставчик. Важно е up-time на сървърите (времето, през което те са активни, изключвайки времето за рестарт, когато сайтът ви не е достъпен). Повечето доставчици твърдят, че при тях то е 99,9%, но е добре да имате повече източници на информация за това. Ако приятели или партньори ползват услугите на този доставчик, попитайте и тях за мнение.

Разбира се, можете да се обърнете към нас за съвет. Тази преценка можем да направим още когато структурираме сайта ви и обсъждаме каква функционалност да има той. Имайте предвид, че хостинг доставчика може да бъде сменен - процедурата е досадна и може да отнеме около ден, но е възможна.

публикувана на 20.02.2010