Уеб дизайн, уеб програмиране и уеб сайт от Fireworx Team Design

« всички публикации / Как да скрием идентичността си от спам-паяците?

Как да скрием идентичността си от спам-паяците?

Вероятно сте виждали странните картинки, които обикновено стоят в края на формуляра за регистрация в даден сайт и съдържат няколко букви или цифри, които трябва да възпроизведете в текстово поле. Това са анти-бот изображения. По този начин създателите на сайта се опитват да предотвратят "автоматизираната" регистрация на сайта си от машини и да филтрират достъпа само за реални човешки същества, които могат да видят картинката.

Със същата цел ние имаме и предоставяме скрипт, който маскира вашия мейл адрес. Вместо ivan_petrov_stoyanov@abvgd.bg, на вашия сайт ще се визуализира картинка, която символ по символ ще "нарисува" адреса ви. Това свежда до минимум възможността спам-паяците (машини, подобни на търсачки, които събират имейл адреси от интернет страниците, изграждат бази данни с тях и изпращат спам на събраните адреси) да прочетат адреса ви, защото за тях това е обикновена картинка. Е, разбира се, никой не може да се спаси от истински хора, които обикалят мрежата и записват ръчно електронни пощенски адреси. Но по този начин свеждаме до минимум възможността спам-паяци да откраднат адресите на електронната ви поща.

Има и много други начини адресът ви да попадне в списък с адреси за изпращане на нежелана поща. Ако ваш служител или бизнес-партньор, който има в адресния си указател вашия адрес, се зарази с вирус или троянски кон, обикновено зловредния софтуер "краде" всички адреси, които са записани на съответния компютър. Затова ви съветваме да не съхранявате паролите си в пощенския клиент Outlook, Mozilla Thunderbird или където и да е другаде по компютъра. В последно време е по-безопасно да напишете паролата за пощата си на листче, отколкото да я съхраните в компютъра. Има стотици вируси и троянски коне, които се занимават с крадене на идентичност в интернет – лични данни, адреси, пароли, банкови данни и т.н. Но поне сте сигурни, че адресът на електронната ви поща няма да бъде откраднат от спам-ботове.

публикувана на 15.03.2010