Уеб дизайн, уеб програмиране и уеб сайт от Fireworx Team Design

« всички публикации / Как се прави уебсайт?

Как се прави уебсайт?

Ако някой ви убеждава, че правенето на уеб-сайт е нещо невероятно трудно, за което ви е нужно висше образование в областта на компютърните технологии или дизайна - не му вярвайте! Създаването на уеб-сайт е дълъг процес, но не е ядрена физика. Всъщност огромна част от уеб-сайтовете, които разглеждате, са най-обикновен текст, форматиран така, че браузърът ви да може да го "преведе" и да ви го покаже правилно. Можете да се уверите в това, натискайки десния бутон върху част от текста на страницата и избирайки View Source или Page Source, в зависимост от браузъра.

Разбира се, предварителните етапи по планиране и оформяне на визията и структурата отнемат доста време. Най-голямата част от общуването ни с вас лице в лице ще бъде на този първоначален етап. Ще изясним цветовите Ви предпочитания, любимите ви форми, ще прегледаме вече създадените ви рекламни материали, за да се съобразим максимално с вече създадената у клиентите ви представа за компанията ви. Ако пък такива няма или тепърва започвате дейността си, заедно ще обсъдим възможностите, ще се съобразим с желанията ви и ще ви запознаем с ограниченията при създаване на интернет страници.

След като се спрем на цветове, структура, форми, започва работата ни по създаване на примерен дизайн за уеб-сайта. Обикновено правим два или три варианта, като документираме предимствата и недостатъците на всеки от тях. Паралелно с това, ние ще ви обясним каква информация ни е нужна, какви текстове и изображения следва да подготвите и в какъв срок е добре да стане това. Ако е необходимо, ще ви съдействаме за снимки, подбор на цветове, създаване на лого и т.н. Като автори на визия и код, ние уважаваме авторските права, затова ви препоръчваме да използвате собствени фотографии, снимки на приятели, които са ви предоставили право за ползване или изображения, които сте закупили. В противен случай е възможно на по-късен етап авторите на изображенията, които сте използвали в уеб-сайта си, да предявят претенции към вас, а вече са факт първите съдебни решения срещу печатни и онлайн медии, нарушили авторското право на български фотографи.

Обсъждайки визиите, създадени от нас, заедно ще се спрем на една от тях или на вариант, обединяващ няколко. Тогава ние ще създадем една HTML страница, която пресъздава одобрената съвместно визия и отново ще ви я представим за тестване. Ако нямате забележки, започва основната ни работа.

Когато става дума за статични страници, тяхната изработка става бързо. Но следва да имате предвид, че статичните страници не могат да бъдат обновявани от лица без поне основни познания по HTML и съществува вероятност да "развалите" визията на страниците си, ако се нагърбите с това сами. Динамичните страници, от друга страна, дават възможност по-лесно да променяте съдържанието и вида на страницата си сами и без познания за HTML, но са по-трудоемки и изискват използване на база данни. Но след като сте преценили от какво имате нужда, оставяте работата на нас.

След като създадем вашият уеб-сайт, пристъпваме към съвместно тестване. Първо ние ще се уверим, че всичко работи, както се очаква. После вие ще се уверите, че функционалността е такава, каквато сте желали и всички модули са точно както искате. Ако сме създали модул за администрация на сайта, ние ще ви обясним принципите на работа и ще ви дадем време да се запознаете с тях и да тествате и този модул. Ако са необходими корекции или допълнителна функционалност, ние ще се заемем с тях. След като и нашите, и вашите изисквания са удовлетворени, ще публикуваме вашия сайт в интернет, ще го направим достъпен за търсачки, ще го регистрираме в специализирани такива, ако това е вашето желание (макар Гугъл вече да върши всичко сам), ще ви направим фен-група във Фейсбук, ще добавим Гугъл модул за анализ на посещаемостта, ще направим "карта на сайта", която да ориентира търсачките в съдържанието, ще ви съдействаме да регистрирате своя сайт в рекламна програма на Гугъл AdWords и отново ще се уверим, че работата е напълно завършена и отговаря на всичките ви изисквания.

Разбира се, по всяко време ще общуваме с вас, за да сме сигурни че на всеки етап от работата се случва точно това, което желаете, а и вие да сте в течение на целия процес. Повечето неща ще са изяснени още в самото начало при подготовката и планирането, но голяма част от характеристиките, например изображения, шрифтове и т.н. подлежат на промяна по всяко време.

публикувана на 20.02.2010